Windkracht 5

12 december 2018 3 min read No Comments

Windkracht 5

12 december 2018 3 min read No Comments

‘Vanaf windkracht 4 komen wij de kramen niet opzetten’ waarschuwde de marktkraamverhuurder. En dat met storm op komst. Alle weer-apps worden geraadpleegd en hoewel de een positiever is dan de ander geven ze allemaal minstens die grens van windkracht 5 aan. De vorige editie van de Roder Weihnachtsmarkt in 2017 was met dank aan het slechte weer al op het randje, maar nog meer wind en regen zou een kraam door de lucht doen vliegen. Tijd voor plan B.

De ware organisator

Als organisator wil je een succesvol evenement die geheel volgens plan verloopt met soepel verlopen voorbereidingen die uitmonden in een perfect georganiseerde dag(en) en/of week. Maar eigenlijk is er niks leuker dan te maken krijgen met onverwachte zaken waardoor je alles om moeten gooien. Snel schakelen, plan B of desnoods plan C erbij pakken. Veel bellen, organiseren, regelen en er nachtwerk van maken. Dan komt de ware organisator in je naar boven.

Naar binnen

Het bestuur van de Vereniging voor Volksvermaken Roden (ik niet meer… Slechts nog commissielid…) had de Pompstee en Onder de Linden al bereid gevonden om als alternatieve Weihnachtsmarkt locatie. Een alternatief draaiboek voor de Roder Weihnachtsmarkt lag er echter niet en dus moest alles op korte termijn opnieuw bedacht en ingetekend worden. Drie dagen voor de Weihnachtsmarkt lag er een geheel nieuw alternatief draaiboek. Compleet met taakverdelingen en plattegronden. Pas een dag later, twee dagen voor aanvang van de Weihnachtsmarkt werd op advies van een professionele weerman de knoop doorgehakt: We gaan naar binnen.

Heel veel bellen

Die avond kon de telefoon aan het stroom en met ducktape aan het oor geplakt worden want het was heel veel bellen. Standhouders, de marktkraamverhuurder, koren, orkesten en artiesten, SoundLink, de kunstijsbaan en vele anderen. Binnen een paar uur was iedereen op de hoogte en ging de persberichten de lucht in. Een dag later maakte de telefoon wederom overuren werden de marktkramen in de Pompstee geplaatst. Dat was dan weer een voordeel. Voorheen gebeurde dat om 06:00 ’s morgens op de dag zelf op een koude Albertsbaan, nu kon alles een avond van te voren klaar gezet worden.

De normaalste zaak

Dat betekende echter geen uurtje later opstaan. Integendeel. Door de verplaatsing van de Weihnachtsmarkt kon de standhouders indeling in de prullenbak en liep ik al voor zessen met plakkaten langs de kramen om de markt in te delen. Een uur later waren ook alle bestuursleden en vrijwilligers van Volksvermaken aanwezig en kon het opbouwen echt beginnen. Het verliep soepeltjes. Alsof het de normaalste zaak van de wereld was wist iedereen wat hij of zij moest doen en om 11:00 uur stond alles klaar. De muziek begon te spelen, de eerste bezoekers druppelden binnen en de Glühwein was warm!

Topdag

De Roder Weihnachtsmarkt kreeg tot ver in den lande bekendheid door naar binnen te verhuizen mede dankzij een goed staaltje PR-werk. Zelfs bezoekers uit Almere wisten Roden te vinden. Het werd een zeer geslaagde dag. Hoewel er af en toe iemand klaagde dat de Pompstee iets te klein was keken zowel bezoekers als standhouders terug op een prachtige dag! De IJsbaan die in Onder de Linden neer was gelegd, het eetpleintje voor beide horecagelegenheden en Die Schluchtenkracher die de dag afsloten in Onder de Linden werden allemaal goed bezocht. Kortom top dag!

Hulde

En dat geeft je toch echt wel een lekker gevoel. Binnen een paar dagen hadden we vele handen, hulp en bereidwilligheid van iedereen de Roder Weihnachtsmarkt van de Albertsbaan naar de Pompstee en Onder Linden verplaatst! Hulde voor iedereen! Zo blijkt maar weer: In Roden kan alles! Zelfs bij windkracht 5…

No Comments

Leave a Reply

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

×