Welkom in de Feesttent

25 juni 2019 3 min read No Comments

Welkom in de Feesttent

25 juni 2019 3 min read No Comments

Elke plaats heeft zo zijn dagen met een feest of een festijn. Vaak gaat dit gepaard met een grote feesttent waar de hele week festiviteiten plaatsvinden en grote en minder grote artiesten voor veel geld het podium een half uurtje vullen waarna het de beurt is aan de top-40 band en/of de plaatselijke DJ. Tijdens de Rodermarkt Feestweek staat er in Roden ook zo’n feesttent als onderdeel van de Jaarbeurs Roden.

De Rodermarkttafel

Je kunt de Rodermarkt Feestweek omschrijven als een tafel met vier poten, de Rodermarkttafel. Daar kun je bovenop staan dansen zonder dat hij uit balans raakt. Haal je er één poot onder weg, kun je er nog steeds op dansen, maar is hij wel wat wankel en moet er je voor zorgen dat je niet teveel gewicht naar de hoek zonder poot brengt. Want anders donderstraalt alles om. Er kan daarna nog een poot onderweg gehaald worden, mits het de goede is. De Rodermarkttafel balanceert dan nog op maar twee poten, is zeer wankel en de danser moet verdomd goed zijn best doen om met de tafel te blijven staan.

Samenwerking

De vier tafelpoten van de Rodermarkttafel zijn de Gemeente Noordenveld, de plaatselijke horeca, de Jaarbeurs Roden en de Vereniging voor Volksvermaken Roden. Zou een van deze poten onder de tafel wegvallen, blijft de Rodermarkt zeker nog wel bestaan, maar met druk op de verkeerde hoek dondert hij wel om. Samenwerking is daarom essentieel om er voor te zorgen dat alle vier de poten de tafel blijven ondersteunen.

Bierprijs-oorlog

Met enige regelmaat duiken er klaagzangen op dat de feesttent van de Jaarbeurs het publiek bij de horeca wegtrekt. Een bomvolle feesttent, maar lege zalen bij de horeca. Het leidde zelfs tot een heuse bierprijs-oorlog. Zonder resultaat, want de feesttent zat nog steeds bommetje vol. En dat komt omdat het publiek juist daarvoor komt. Een feesttent heeft aantrekkingskracht. Ik heb eens meerdere jongeren gevraagd waarom ze wel naar de Rodermarkt gaan en niet naar Kleintje Rodermarkt. De feesttent was dan steevast het antwoord. De Jaarbeurs is dan ook een onmisbare poot onder de Rodermarkttafel. Een poot waar ook de andere partijen van profiteren. Gelukkig is de strijdbijl inmiddels begraven en is er weer de samenwerking met de Ronermark, de gezamenlijke betaalmunt tijdens de Rodermarkt Feestweek.

Miss Noord-verkiezing

Een van de vaste programmaonderdelen van de feesttent was de Miss Noord-verkiezing op de vrijdagavond. Maar deze verkiezing gaat de komende editie van de Rodermarkt Feestweek niet door omdat de regionale aanmeldingen sterk afnemen. De vrijdagavond krijgt nu een muzikale invulling. Jammer, maar dat het bestuur van de Jaarbeurs daartoe beslist is natuurlijk weloverwogen en bovendien haar groot recht. Bovendien hebben zij als enige alle kennis paraat om hiertoe te beslissen.

Boerenrock

Veel publiek liep op vrijdagavond de horeca voorbij richting de feesttent voor de Miss Noord-verkiezingen. En dus moesten de horecaondernemers de afgelopen jaren daar iets tegenover programmeren, want als je niks organiseert weet je zeker dat er geen publiek komt. En met succes. Die successen werden vooral gevonden in het genre boerenrock. Voorheen had de inmiddels afgebrande discotheek Klaas Pruim de keet vol met optredens van Mooi Wark en de laatste jaren gaat het dak er af bij Hotel-Eetcafé Onder de Linden met de band Kiek Now Us. Maar dan lees je in de lokale en regionale media over de nieuwe invulling van de vrijdagavond van de feesttent: Boerenrock!

Feesttent

Het is jammer dat de Jaarbeurs hiermee als ene poot de andere poot onder de Rodermarkttafel wegtrekt. Het getuigt niet echt van goede samenwerking om de Rodermarkttafel zo sterkt mogelijk te houden. Want nogmaals, een feesttent heeft nou eenmaal meer aantrekkingskracht dan een horecazaal. En dus ben ik bang dat de boerenrockers op vrijdagavond de horeca weer voorbij lopen richting de feesttent, waar de plaatselijke dj ze vast welkom zal heten…

No Comments

Leave a Reply

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

×