Volksvermaker af…

3 oktober 2018 4 min read No Comments

Volksvermaker af…

3 oktober 2018 4 min read No Comments

Voor in het café is het volop feest. De tap blijft maar openstaan. Achter in de tussenzaal kijken de dames en heren van de kortebaandraverij tevreden toe. De prijsuitreiking is net geweest en ze praten nog wat na over de verlopen koers. Ik sta aan een statafel naast Lammert. Pilsje in de hand. Proostend op een mooie en goed verlopen Rodermarkt Feestweek. Het pak nog aan. Met daarop het speldje. Het speldje van Volksvermaken. Ik haal het speldje van mijn colbert, ik geef Lammert een hand en geef hem het speldje. Er vloeit een traan en er volgt een stevige omhelzing. Snel een slok bier en dan is het ook tijd mezelf te verwijderen uit de groepsapp. Het is voorbij. Hetgeen waar ik bijna 10 jaar lang al mijn ziel en zaligheid in heb gestopt is voorbij. Ik ben Volksvermaker af.

Trots
Trots was ik, toen ergens in het najaar van 2008 toenmalig voorzitter Pieter van den Bosch mij vroeg of ik er oren naar had om zitting te nemen in het bestuur van Volksvermaken als opvolger van Albertus Hamstra die in maart 2010 het bestuur zou gaan verlaten. Ik was destijds actief bij AV’75 en nog maar 24 jaar. Het was dus nog even wachten op mijn officiële benoeming, maar als een “stageperiode”, zoals het nu vaak gekscherend wordt genoemd, voelde het nimmer. Het is goed dat nieuwe bestuursleden eerst een tijdje meelopen, er komt nogal wat op je af, maar vanaf het eerste moment, toen en nu, draai je volop mee en wordt je nergens in achtergesteld.

Secretariaat
In maart 2010 ben ik door de ledenvergadering benoemd als nieuw bestuurslid. Ik ging me bezig houden met de Sinterklaasintocht, de Weihnachtsmarkt en destijds de Ot & Sien oldtimerrit en het Midzomerfestival. In 2014 kwam daar plotseling een zeer belangrijke taak bij. Door het plotselinge overlijden van onze secretaris Alberts Ananias werd ik doorgeschoven naar deze functie. Een prachtige functie. Midden in de vereniging staan, de zogenoemde spin in het web zijn. Maar ook een vrij drukke functie. Het secretariaat heeft geen pauze en vraagt (bijna) elke dag om aandacht.

Rem
Ik gaf Volksvermaken elke dag die aandacht. De aandacht die het verdiende en misschien nog wel meer. Wie ik geen aandacht gaf, was mezelf. En dat besef kwam begin dit jaar. Ik ben 34 en nu in de leeftijd dat ik mijzelf nog kan en moet ontwikkelen. Ik heb bij Volksvermaken veel fout gedaan, mijzelf meerdere keren aan de zelfde steen gestoten en uiteindelijk ontzettend veel geleerd. Heel veel mensen ontmoet en heel veel ervaringen opgedaan. Maar uiteindelijk stort Volksvermaken geen euro op mijn bankrekening, moet ik mijn kost wel verdienen in het bedrijfsleven en heb ik daar nog minstens een jaartje of 30 in te gaan. Volksvermaken was de rem op mijn persoonlijke ontwikkeling.

Herkozen
Begin dit jaar heb ik dan ook met heel veel pijn in mijn hart besloten te stoppen. Het was de donderdag voor de ledenvergadering waarop ik herkiesbaar zou zijn. Het was een plotseling besluit waar natuurlijk ook mijn medebestuursleden geen rekening mee hadden gehouden. Om de rust te bewaren ben ik tijdens de ledenvergadering alsnog herkozen en heb de dinsdag daarna tijdens de bestuursvergadering mijn ontslag ingediend. Uiteraard heb ik direct aangegeven nooit de hele handel zo over de schutting te gaan gooien, maar een opvolger zou gaan inwerken en blijven ondersteunen.

Topdag
Die opvolger is er uiteindelijk gekomen in de vorm van Wim Oosterhuis. Hij heeft het secretariaat inmiddels al een paar maand overgenomen. Voor mij was het daarna tijd om een streep te gaan trekken. Anders blijf je doormodderen. Die streep was dus afgelopen woensdag na de kortebaan. Na een fantastische Rodermarkt. Na een fantastische dag. De volgende morgen opruimen, was ik er niet meer bij. Ik wil mijn (voorlopig) laatste dag als Volksvermaker herinneren als een topdag en niet als een dag waarin ik brak met een vlaggenmast loop te sjouwen.

Steentje bijdragen
De komende periode zal ik Wim natuurlijk blijven ondersteunen daar waar hij het nodig heeft. Ook ga ik niet onder een steen liggen en zal ik zeker aanwezig zijn bij de evenementen van Volksvermaken en daar waar mogelijk en indien gewenst mijn steentje bijdragen. Echter mijn bestuursperiode zit erop. Voorlopig of voor altijd? Ik weet het niet. Dat is sowieso niet (meer) aan mij en ik zeg maar altijd, wie dan leeft, wie dan zorgt. Heb ik nu de wens om ooit terug te keren? Ja! Want Volksvermaker zijn is het mooiste wat er is! Maar nogmaals, je weet nooit hoe het leven loopt. In het najaar van 2017 gaf ik aan te willen stoppen met het secretariaat van Festival Roden Proeft. Want ook dat deden we erbij. De reden was ook hiervoor het gebrek aan tijd. Ik had mijn laatste vergadering er nog niet op zitten of Gemeentebelangen kwam om de hoek zetten. De rest is geschiedenis, waar ik mee aan wil geven dat je vooraf nog van alles kan plannen en bedenken. Je weet nooit hoe het daadwerkelijk gaat lopen.

Hoogte en dieptepunten
Wat heb ik veel meegemaakt de afgelopen 10 jaar bij Volksvermaken. Wat een fantastische tijd. Een tijd die met geen pen te beschrijven is maar ook voor geen mens te bevatten is. Alleen een Volksvermaker weet wat ik bedoel. Een tijd met eigenlijk alleen maar hoogtepunten. Op twee grote dieptepunten na. Twee dieptepunten die mij voor altijd bij blijven. Twee dieptepunten die eigenlijk, hoe gek en vreemd het ook klinkt, ook weer hoogtepunten werden. De vriendschap, er voor elkaar staan. Totaal verschillende karakters in een team. Een team waar eenieder op kan bouwen. Lachen, gieren, brullen! Maar er staan zodra het moet. Zonder uitzondering. Voor elkaar door het vuur gaan en zonder te ver- of beoordelen taken van elkaar overnemen als daar om gevraagd wordt.

Albertus, Pieter, Albert, Jan, Henk, Albertus, Cor, Lammert, Egbert, Jan Herman, Peter, Jaroen, Roy, Wim, Irwig, In herinnering Albert en Henk, maar ook Gerard (in herinnering) en Bert (al was het maar één vergaderingetje…), heel hartelijk dank voor deze fantastische tijd!!!

No Comments

Leave a Reply

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

×