Rik van der Es geeft unieke inkijk in de Rodermarkt van Volksvermaken

27 september 2018 5 min read No Comments

Rik van der Es geeft unieke inkijk in de Rodermarkt van Volksvermaken

27 september 2018 5 min read No Comments

Gepubliceerd in De Krant van 25 september 2018

‘Derde termijn!’ schreeuwt iemand over de tafel terwijl de rondvraag van de laatste bestuursvergadering voor de Rodermarkt al afgesloten is en Bas ons een welverdiend biertje voorzet. ‘Heeft iemand gedacht aan de verkeersregelaarshesjes voor zaterdag?’ en ‘Dick en Jan (autoörienteringsrit) willen graag nog wat blauwe en groene vlaggen erbij hebben’. ‘Pak ik morgen wel even op’ zeg ik een paar uur nadat mijn collega’s mij een fijne vakantie hebben gewenst. Van vakantie is echter geen sprake…

Voak bi’j te bange

Woensdagmorgen vliegen diverse Volksvermakers kris kras door Roden en omstreken. Albertus en Egbert maken een rondje over de opbouwende kermis, Lammert tekent een contract met de nieuwe hoofdsponsor RTV Drenthe en ik fiets met een krat verkeersregelaarshesjes en vier bezem, herstel, ragebolstelen voor nieuwe vlaggen door het dorp. Ondertussen stuurt Jan Herman de oudgedienden Henk Cazemier en Albert Komduur met Drentse bollen voor onze vrijwilligers op pad om vervolgens te vragen of ik even wil helpen een pompkar van zolder te halen. ‘Met z’n tweeën? Zo’n ding is loodzwaar’ zeg ik. ‘Ach… Voak bi’j te bange’ komt er op zijn Jan Hermans uit.

Voornemens

Van alle goede en aan verkering beloofde voornemens zoals zwembad opruimen (want nu echt niet meer nodig), huishouden, was doen en hardlopen komt niks meer terecht. Ze worden ingeruild voor tablet voor de jurering van de Rodermarktparade installeren, draaiboek bijwerken, bellen en mailtjes versturen.

Café De Moespot

Een grote vrachtwagen van Belga vertrekt op donderdagmorgen in alle vroegte naar Sint Janklooster en Vollenhoven. De bloemen voor de paradewagens van de Rodermarktparade moeten namelijk opgehaald worden. Enkele honderden kisten dahlia’s worden door vrijwilligers ingeladen en op de terugweg is er koffie met appelgebak bij café De Moespot in het gelijknamige gehucht. Daar waar de tijd heeft stilgestaan met hertenkoppen aan de muur, vergeelde muren en gordijnen die rechtop gezet kunnen worden omdat ze stijf staan van de teer en nicotine.

Warme hap

Donderdagmiddag worden de bloemen langs de bouwgroepen gebracht en kan het bloemprikken voor hun beginnen. Voor ons is het tijd om naar huis te gaan en na een warme hap en een douche is het tijd om ons klaar te maken voor de officieuze opening van de Rodermarkt met alle betrokkenen zoals standhouders van de beurs, kermis exploitanten, horeca en gemeente.

Diverse werkzaamheden

Bouwheken met spandoeken ‘verboden te parkeren’ op de Albertsbaan plaatsen, de opstelling van de Rodermarktparade aftekenen op de Albertsbaan en kratten en koffers vol materiaal en benodigdheden naar het Wapen van Drenthe, onze uitvalbasis tijdens de Rodermarkt, slepen. Een kleine greep aan de diverse werkzaamheden op de vrijdagmorgen. Ondertussen gaat de telefoon aan een stuk door. Bouwgroepen met de vraag of er nog een kistje bloemen is, standhouders die nog graag op de Roder warenmarkt willen staan en sponsoren met vragen over de reclamekaravaan.

Sfeer

Maar dan is het vrijdagmiddag 15:00 uur en lopen er 11 heren in pak over de Kermis. Het is begonnen. Rodermarkt 2018 is aan. Na een rondje over de kermis volgt de opening van de Jaarbeurs en ’s avonds een rondje langs alle bouwgroepen. Mét chauffeur. Dat dan weer wel. Verkeersregelaarshesjes uitdelen en de laatste vragen beantwoorden. Waar we bij de ene bouwgroep nachtwerk voorspellen zit de andere bouwgroep al aan het bier. Bij de Bomenbuurt en CBS De Parel zorgt Dirk Jan Mollema voor de nodige sfeer. Net op het moment dat hij zou gaan opruimen komen wij binnen en besluit de zanger zijn microfoon er toch weer even bij te pakken voor een paar nummertjes.

Lekke band

Al vroeg gaat op zaterdagmorgen de telefoon. De eerste bouwgroep van de Rodermarktparade is onderweg naar de opstelplaats op de Ceintuurbaan Zuid maar heeft een lekke band. Gelukkig hebben een bandenspecialist in ons midden en was het euvel snel verholpen. Om acht uur fiets ik over de Ceintuurbaan Zuid en sluit deze af met hekken. Niet dat het heel veel zin heeft, want menig automobilist rijd er gewoon omheen. De verkeersregelaars staan op hun posten en dan kan het lange wachten op de paradewagens beginnen. Een voor een komen ze binnen druppelen. Alleen de OBS De Poolster heeft wat extra tijd nodig. De grote van de wagen vroeg om nog wat extra snoeiwerk. Gelukkig waren ze de laatste in rij en stonden rond twaalven alle wagens keurig in de juiste volgorde op de Ceintuurbaan.

Succesvolle parade

De parade gaat van start. Een prachtige parade met kwalitatief hoogstaande wagens. Met vele verkeersregelaars en bestuursleden die met de parade meelopen proberen we de voortgang zo soepel mogelijk laten te verlopen. Tussen de middag en avondparade door moet ‘nog even’ de Albertsbaan in de bouwhekken gezet worden zodat de paradewagens ’s nachts beschermd zijn tegen vernielingen. Voor mij geen sjouwwerk maar jurywerk. Ik zit bij Onder de Linden waar de juryleden langzaam binnen druppelen en de tablets waarop gejureerd wordt inleveren. Snel even een hapje eten om vervolgens langs de wagens te gaan om de prijzen uit te delen. De laatste wagen in de rij krijgt net zijn prijs uitgereikt terwijl vooraan alweer aanstalten gemaakt wordt om te beginnen. Rond negen uur rollen de eerste wagens de Albertsbaan op. Ze worden geparkeerd, de hekken rond de Ceintuurbaan worden weer weggehaald, de collectebussen worden geleegd en de dag zitten er tegen elf uur voor ons op. Een lange dag, maar ook een hele mooie dag met een succesvolle parade en veel, heel veel publiek! Waar bij de een het lampje uitgaat, duikt een ander het feestgedruis in.

Geslaagd

Wat er neergezet wordt moet ook weer opgeruimd worden. En dus zwoegen de eerste Volksvermakers, terwijl de horeca nog aan het nazitten is, met bouwhekken. De bouwlampen worden weggebracht, de toiletvoorziening schoongemaakt en de toiletten op de Ceintuurbaan weer opgehaald. De paradewagens kunnen bezichtigd worden maar het weer gooit roet in het eten. Onophoudelijk regent het waardoor de publieke belangstelling ietwat achter blijft. Om vier uur worden de paradewagens weer teruggebracht naar de bouwplaatsen waarna wij het dorp in gaan. Het Oktoberfest bij het Wapen van Drenthe en Mo’s café is in volle gang en vanaf het balkon van Kamer 1 kijken wij tevreden toe. De eerste helft van de Rodermarkt Feestweek zit erop en was gezellig en geslaagd.

Om zeep geholpen

Terwijl Otto Lagerfett er nog een Deutsche schlager in gooit besluiten wij om weer naar beneden te gaan. We doen de deuren dicht maar er zit een verlengkabel tussen. Waarvan zou die toch zijn? Er gaat al een hand naar de stekker om hem uit het stopcontact te trekken. Totdat ik een ingeving krijg: Die stekker kon wel eens van de muziek zijn! Het klopte. Hadden we toch bijna eigenhandig het feest om zeep geholpen….

No Comments

Leave a Reply

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

×