Ongenuanceerd en ongefundeerd

16 december 2019 5 min read No Comments

Ongenuanceerd en ongefundeerd

16 december 2019 5 min read No Comments

Hoe zou er gereageerd zijn als er wel iemand met een ijzeren staaf van een marktkraam in zijn of haar buik op de afdeling Spoedeisende Hulp van het UMCG lag?

De Roder Weihnachtsmarkt ging afgelopen zaterdag niet door. En dat vond en vind ik op z’n zachts gezegd best k*t. Als commissielid ben ik al vanaf juli intensief met de kerstmarkt bezig. Van het werven tot standhouders tot aan het zoeken van leuke bandjes, koren en orkestjes. Het is dan ook wel even echt goed balen als je twee dagen van te voren moet beslissen om de Weihnachtsmarkt te moeten aftelassen. Niet alleen voor mij, maar ook voor het bestuur van Volksvermaken, mijn mede-commissieleden en natuurlijk de standhouders en het publiek.

Professionele weerman

Niets is zo veranderlijk als het weer. Ik heb vaak het idee dat ze nog geen dag vooruit kunnen voorspellen, maar als organisatie moet je het wel met de voorspellingen doen. Het weer zou niet heel slecht worden, maar die wind… Die wind die ervoor kan zorgen dat marktkraampjes of de stretchtent door de lucht vliegen. Een professionele weerman adviseerde dan ook om de markt niet door te laten gaan. En dus maakte het bestuur in samenspraak met de commissie afgelopen donderdag het besluit om een streep door de Roder Weihnachtsmarkt te zetten. Een besluit dat niet bij iedereen op evenveel begrip kon rekenen.

Te strakke pakjes

Heeft volksvermaken misschien niet helemaal goed opgelet tijdens de weersvoorspelling? Of word het misschien tijd voor iemand die WEL verstand heeft van het weer? Of word het eens tijd voor een ander bestuur, een bestuur die het volk WEL weet te vermaken en niet alleen de nadruk legt op alleen maar fietsevenementen waar de hele gemeente met enige regelmaat veel hinder van ondervindt. Stop met die onzin en regel het een keer zo dat iedereen naar een evenement kan en niet alleen voor een beperkte groep in iets te strakke pakjes.

Klager 1 nam de moeite om een boze mail te sturen. Had hij maar meer moeite gedaan om zijn huiswerk te doen. De Vereniging voor Volksvermaken Roden organiseert het hele jaar door evenementen voor elk wat wils. Drie dagen paardensport tijdens Kleintje Rodermarkt, de Rodermarktparade, de intocht van Sinterklaas, het Neutjeschieten, de Kortebaandraverij, de Weihnachtsmarkt en met de Lus van Roden slecht één fietsevenement! Een rondje om de kerk, waar never nooit de hele gemeente hinder van ondervindt. Samen de kermissen en de kinderboerderij kan toch niemand beweren dat Volksvermaken alleen maar evenementen organiseert voor een ‘beperkte groep in iets te strakke pakjes’. Hulde aan het bestuur dat ze juist voor iedereen en elk wat wils evenementen organiseren!

Duitsland

Wat een ongelofelijke afgang om de kerstmarkt niet door te laten gaan. In elke stad in Duitsland gaan deze altijd door. Had het weer van vandaag even afgewacht eb had dan de beslissing genomen. Als jullie nog een beetje ballen hebben stellen jullie alles in het werk om de markt komende zaterdag alsnog door te laten gaan.

Ook Klager 2 vond het nodig om ongenuanceerd en ongefundeerd te reageren en wil de Roder Weihnachtsmarkt vergelijken met een kerstmarkt in Duitsland. Daar waar een Weihnachtsmarkt in Duitsland enkele weken duurt en ze daar met houten, stevige chaletjes werken, waar standhouders duizenden euro’s voor moeten betalen in plaats van een marktkraam van drie en een half tientje. Goede vergelijking dus… Dus niet…

Kampeerhal

Op Facebook ging het ook los, waarbij vooral de naam van de Kampeerhal Roden als alternatieve locatie werd genoemd. Diezelfde Kampeerhal die zich vorig jaar op het laatste moment terugtrok wierp zich nu op als reddende engel. Laat het engelen gebeuren maar achterwege, want ik vond hun opstellen meer duivels. Niet alleen door online de speculaties en de commentaren te voeden, maar ook het opvragen van standhoudergegevens en dergelijke. Het is zeer ongepast en dan heb ik het nog niet eens over de AVG-regels…

Niet mogelijk

De Roder Weihnachtsmarkt verplaatsen naar de Kampeerhal of wat voor locatie dan ook, daar was ver van te voren al over nagedacht. Echter is het verplaatsen van de markt meer dan alleen het verhuizen van een paar kramen. Er komt veel en veel meer bij kijken. Op het vlak van veiligheid, vergunningen en organisatie. Bovendien vullen we een hele Albertsbaan! Dat kun je qua oppervlakte niet zo maar even elders kwijt. De Pompstee en Onder de Linden waar de markt vorig jaar is verhuisd, bleek achteraf toch te klein. Het leverde gevaarlijke situaties op. En met de Weihnachtsmarkt van de ene naar de andere gevaarlijke situaties verplaatsen schiet je helemaal niks op. Kortom verplaatsen was simpelweg niet mogelijk.

Winter Welvaart 2018

Winter Welvaart

Het afgelopen jaar is er meer dan ooit nagedacht over wat te doen bij het afgelasten van de Roder Weihnachtsmarkt. En is meer dan ook nagedacht over alternatieven. De commentaren dat er niet alles aan is gedaan om de markt toch door te laten zijn dan ook niet juist. Had het achteraf dan niet toch door kunnen gaan? Het weer viel op een paar buitjes na toch wel mee. Ik weet het niet. Wellicht wel. Maar ik heb die dag toch wel de nodige rukwinden ervaren. Ik moet er toch niet aan denken als kraam wél was omgewaaid. Ik heb het vorig jaar nog meegemaakt tijdens Winter Welwaart in Groningen. Windkracht 4 gaf buienradar toen aan. In Roden afgelopen zaterdag windkracht 5!

Spoedeisende Hulp

Hoe zou er gereageerd zijn als er wel iemand met een ijzeren staaf van een marktkraam in zijn of haar buik op de afdeling Spoedeisende Hulp van het UMCG lag? Hoe zou het mailtje geschreven over de kerstmarkt in Duitsland als de kleindochter van de beste meneer een marktkraam over zich heen kreeg? Of zijn de strakke pakjes nog relevant als de dochter van die schrijver onder palen van de stretchtent lag?

Bak ellende

Ik krijg liever een bak ellende en een stormvloed aan ongenuanceerde en ongefundeerde commentaren van onwetende random mensen omdat de Weihnachtsmarkt misschien iets te voorbarig is afgelast dan dat maar ook maar een ongeluk was gebeurd omdat we het risico toch hadden genomen…

Tekentafel

En nu? Ja, goede vraag. Voor de tweede keer op rij wordt de Roder Weihnachtsmarkt afgelast vanwege de wind. Een windbestendige markt is dan ook de oplossing! Maar dat betekent afscheid nemen van de marktkramen, en gaan werken met veel duurdere chaletjes. Oftewel, misschien moet de Weihnachtsmarkt wel terug naar de tekentafel…

No Comments

Leave a Reply

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

×