Oh Oh Cherso

6 oktober 2019 4 min read No Comments

Oh Oh Cherso

6 oktober 2019 4 min read No Comments

“Het gaat de hele week regenen” zegt verkering tegen mij terwijl ik nog wat versuft op de bank zit na dag vijf hossen en feesten op de Rodermarkt (Two to go…). “Ik heb geen zin om mij de hele dag nat te laten regenen. Bovendien dat kunnen we Kwynto (hond) ook niet aan doen” antwoord ik. En daarmee is al heel snel een streep gezet door onze plannen om na de Rodermarkt vijf dagen te gaan wandelen in de Harz, Duitsland. We hadden een prachtige tocht gevonden van ca. 20 kilometer per dag, van hotel naar hotel, maar die gaat eerst even de ijskast in. Het alternatief: Kreta!

Bingo

Op dinsdagmiddag boekten we een last-minute. Op donderdagmorgen om 07:00 uur stonden we op het vliegveld in Eelde. Drie uur eerder ging de Jaarbeurstent voor de laatste keer dicht. Ik was er nog bij. We hadden een reis geboekt bij Corendon. Een bingo-appartement. “Accommodaties willen vaak geen spectaculaire prijsverlagingen doorvoeren met naamsvermelding. Zij willen niet de indruk wekken dat de kwaliteit en service van het hotel als gevolg van de prijsverlaging afneemt en willen de reeds geboekte gasten niet confronteren met de lage prijzen. ” stond er op de website van Corendon te lezen. Kwaliteit en service voor lage prijzen. Dat leek ons wel wat.

Hartje Chersonissos

Maar wat is de definitie van kwaliteit en service? Dat is natuurlijk arbitrair. Laten we het erop houden dat onze definitie daarvan anders is dan op het kantoor van Corendon. Het appartement was schoon en alles was er, echter was het sterk vervallen, erg gehorig en lag het aan een zeer drukke weg in hartje… Chersonissos… Chersonissos waar wij op straat opvielen omdat wij de enigen waren die géén tatoeages op onze lichaamsdelen tentoonstelden. En wellicht ook omdat wij de enigen waren die wél tot tien konden tellen…

Schaamte

Chersonissos. Natuurlijk bekend van Oh Oh Cherso, maar daar is eind september niks van terug te zien. De jeugd zit natuurlijk in de schoolbanken en de badplaats is nu het decor van vele Engelse, Duitse en Nederlandse toeristen die elke vorm van schaamte thuis hebben laten liggen. Op de levendige boulevard met prima, gezellige en een grote verscheidenheid aan horeca voor elk wat wils, kun je prima vertoeven, maar wij zijn, op z’n zachtst gezegd, toch wat minder toeristisch aangelegd. Gelukkig bood een huurauto uitkomst en hoewel heel Kreta ingericht op het toerisme, zijn er ook een aantal plekjes te vinden waar het een stuk rustiger is.

1. Preveli klooster, kloof & beach

Je moet er heel wat trappen voor naar beneden, maar dan kom je ook op een adembenemend plekje. En met heel wat trappen, bedoel ik niet een trap zoals wij die in Nederland kennen, maar een trap in het gesteente van de kloof gehakt, waarbij de treden niet overal even goed meer zijn. Arbo-technisch komt deze trap er in Nederland niet door. Eenmaal beneden wacht je wel een prachtig strand en kun je de Preveli-kloof inlopen. Waar wij op de heenweg alleen maar dorre, steenachtige heuvels zagen, liepen we nu ineens in een prachtige oase vol palmbomen. Je kunt de kloof, aan de zuidkant van het eiland, vanaf van het strand inlopen, maar ook van de andere kant en dan naar het strand toe lopen. Eenmaal op het strand kun je heerlijk zonnen en snorkelen in de zee waar je tal van kleine visjes ziet. Naast de kloof zit nog het Preveli-klooster, maar die hebben wij niet bezocht.

2. Vai-Beach

Het strand dat in verschillende boekjes en op websites staat. Het zal er tijdens de zomer ongetwijfeld een stuk drukker zijn, maar het was nu heerlijk vertoeven op de strandbedjes en onder parasolletjes op het prachtige strand, ver buiten de bewoonde wereld. Vai-Beach ligt helemaal op het noordoosten van het eiland en je moet nog wel even met de auto door de bergen heen slingeren om er te komen, maar dan kun je wel genieten van een prachtig strand met rondom palmbomen.

3. Richtis kloof

We parkeerden de auto bij het plaatsje Exo Mouliana. Vanaf daar begint een route de Richtis kloof in.  Goede wandelschoenen is bij dezen wel een must! En neem ook voldoende water mee. De tocht van ca. 5 kilometer begint rustig met het afdalen van smalle landweggetjes. Af en toe kom je boertje tegen die druk bezig is met zijn fruit- of olijfboompjes. Maar zodra je de Lachana brug passeert begint het echte werk. De route is duidelijk aangegeven, maar een pad is er niet. Je moet klimmen en klauteren over rotsen, beekjes oversteken en je weg vinden door het dichtbegroeide bos in de kloof. Het maakt het allemaal des te leuker. Halverwege kom je prachtige Richti waterval tegen en eenmaal beneden een prachtig, verlaten kiezelstrand waar je met een duik in het zeewater heerlijk kan afkoelen.

4. Oud-Chersonissos

Het echte Chersonissos. Vanaf de boulevard is het ongeveer een half uurtje lopen de bergen in en dan kom je in dit prachtige plaatsje. Het is klein, dus er is niet heel veel te zien, maar het heeft een gezellig pleintje met rondom horeca waar je heerlijk kan eten.

5. Sitia

Een stadje in het noordoosten van Kreta. De perfecte uitvalbasis voor Vai Beach, maar het stadje zelf is ook erg gezellig en mooi om te zien. En met het Archaeological Museum of Sitia, de Kazarma fortress en het Folklore museum is er ook genoeg te doen.

6. Lassithihoogvlakte

De weg door de bergen er naar toe is prachtig maar de hoogvlakte zelf is niet heel bijzonder. Wel kun je daar nog de geboortegrot van de Griekse God Zeus bezoeken. Een prachtige grot om even in te kijken, al ben je er ook snel weer uit.  

No Comments

Leave a Reply

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

×