Klagen

18 januari 2016 3 min read No Comments

Klagen

18 januari 2016 3 min read No Comments

Nog geen twee weken geleden zat ik in een korte broek onder een fel schijnende zon en drijfnat van het zweet op mijn fiets ergens in het zuiden van Thailand. Vanmorgen zat ik dik ingepakt en glijdend over de weg op fiets naar mijn werk. Het scheelt een graadje of veertig… Van plus dertig graden naar een temperatuur die richting de min tien loopt. Maar het went snel. Net zo snel als het “normale” leven dat weer op gang is gekomen. Alsof ik niet weg ben geweest. Alsof alles in die vier week stil heeft gelegen en ik zo weer verder kan met waar ik mee bezig was. Maar toch vergeet ik mijn reis door Thailand en Cambodja en alles wat ik daar gezien heb, in positieve zin maar ook in negatieve zin nooit weer. Het was een fantastische ervaring.

Duitse naam

n dan kom je weer thuis en start je je computer op, gaat de pet van vakantieganger af en de pet van secretaris van Volksvermaken op. Hoewel de e-mail keurig is doorgestuurd of beantwoord, puilt te mailbox uit. Alle mailtjes worden een voor een behandeld of gesorteerd in de juiste mappen. En dan lees je een mail waarin de afzender het niet eens is met de naamgeving van onze Weihnachtsmarkt. Volgens de afzender is het niet goed dat wij Nederlanders, in Nederland onze kerstmarkt een Duitse naam geven.
En dan denk je terug aan je vakantie. Wetende dat daar elke dag weer nieuwe vrouwen maar ook meisjes geprostitueerd worden aan fatsige, lelijke westerlingen. Wetende dat miljoenen mensen in krotten wonen en in armoe leven. Wetende dat vele kinderen niet naar school gaan maar dagelijks bedelen bij toeristen. Wetende dat simpele kennis over tandenpoetsen, handen wassen, dierenwelzijn of bijvoorbeeld brandbestrijding daar gewoon niet aanwezig is. Hoe belangrijk is dan nog de naamgeving van een kerstmarkt?

Mekkeren

Maar desbetreffende afzender staat hierin niet alleen. Want maken we ons allemaal, inclusief ondergetekende, niet veel te druk of zaken die er eigenlijk niet toe doen? Als je bovenstaande punten leest, ziet en/of meemaakt, mag je dan nog wel zeuren over een badkamer die niet helemaal schoon is? Mag je dan nog wel klagen over een douche die niet warm wil worden? Heb je dan nog wel het recht om te mekkeren over het feit dat je drie keer op een dag rijst moet eten? Kun je jezelf nog wel in de spiegel aankijken als je je beklag doet over een niet werkende airco? Is het nog wel eerlijk dat je loopt te zaniken over een chaletje met een paar gaten in de muren? Mag je dan nog wel emmeren over een minibar die niet gevuld is?

Bedanken

Ik weet het allemaal niet. Ik denk van niet. Tenminste als je het zo zwart/wit leest. In theorie dus. Maar de praktijk is weer heel anders. Als het allemaal zo simpel en makkelijk was, hadden we bovenstaande problemen allang uit de wereld geholpen. Ik moet het antwoord dus verschuldigd blijven. Het enige wat ik wel weet is dat een ieder die in Nederland is geboren, Boeddha, God, Allah of in mijn geval mijn ouders, op zijn blote knieën mag bedanken dat zij er voor hebben gezorgd dat hij of zij in Nederland is geboren. Want geloof me, we klagen hier wat af, maar er is geen betere plek op de wereld dan ons eigen koude kikkerlandje!

No Comments

Leave a Reply

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

×