Hoge bomen

5 juni 2019 3 min read No Comments

Hoge bomen

5 juni 2019 3 min read No Comments

‘Tegen de tijd dat het bij ons is, stelt het meestal al niks meer voor,’ zei ik tegen mijn verkering toen ze aangaf zin te hebben om vanaf de veranda naar de weerlichten te kijken. De ervaring leert ook dat wanneer er noodweer voorspeld wordt, het om een één of andere manier in Roden altijd mee valt. ‘Als het Leekstermeer het niet wil, gebeurt het ook niet,’ heb ik wel eens gehoord. Oftewel, de ligging van Roden vlakbij het Leekstermeer zorgt ervoor dat Roden vaak aan de dans ontspringt. Tot gisteravond…

Harde knal

Het was tegen middernacht. Ik keek toevallig even uit het raam toen ik een felle lichtflits zag vergezeld met een harde knal. Ik deinsde achteruit. Het onweer was hier, maar dan ook echt hier. Precies boven ons. Verkering hoorde een sissend geluid, alsof er iets met de elektriciteit aan de hand was. Een testje hier en daar en een blik in de meterkast bracht al snel uitsluitsel. Door een keer van de slaapkamer zag ik in de verte een brandweerauto met zwaailampen wel heel langzaam voortbewegen. Wat zouden ze aan het doen zijn, vroeg ik me af en met die gedachte viel ik in slaap.

Natuurgeweld

De morning after riep ik mijn verkering. ‘Moet je kijken, daar tussen die bomen door, daar is een boom omgewaaid!’ ‘Kijk eens even voor je,’ antwoordde ze. En daar zag ik de geknakte bomen bij ons de in achtertuin. Geknakt als lucifer houtjes. Snel trok ik de kleren aan en ging naar buiten en daar zag ik de échte ravage. Overal bomen geknakt of compleet uit de grond getrokken. Bizar om een keer in levenden lijve mee te maken wat natuurgeweld kan doen. En dan is hetgeen in Roden gebeurt is, is nog maar peanuts vergeleken met de grote natuurrampen in de wereld.

Power

Het meest bizarre is dat in een klein gebied heel vee schade is aangericht, en daarom heen niets tot nauwelijks. Er wordt hier gesproken over een windschering, maar dat heb ik nog niet door de geleerden bevestigd gezien. Wat het ook was, het was in ieder geval erg lokaal en had heel veel power. Én het was iets bijzonders. Zo waren bij ons twee bomen geknakt maar een simpel lichtgewicht emmertje op de terrastafel van de buurman bleef gewoon staan.

Bizar

Dat vind ik eigenlijk nog het meest vreemde. Er zijn namelijk alleen maar bomen knakt. IJzersterke bomen. Maar verder is eigenlijk, op een paar incidenten na, nauwelijks wat gebeurt. Ja, veel schade door omgevallen om geknakte bomen, zoals bomen op huizen, schuttingen en auto’s. En verder een caravan op de kant, een schutting omver, maar gezien de enorme kracht die nodig is om al die bomen te velen vind ik dit maar relatief weinig en verbaas het mij dat dat er geen huizen zijn waarvan alle dakpannen zijn gewaaid. Er geen auto’s door de lucht vlogen. Of geen tuinhuisjes of overkappingen zijn weggewaaid. Vrij bizar als je al die kapotte bomen ziet. Al zijn er natuurlijk nog wel hogere bomen gevallen…

No Comments

Leave a Reply

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

×