Ga je stemmen op provinciaal of op landelijk niveau?

18 maart 2019 2 min read No Comments

Ga je stemmen op provinciaal of op landelijk niveau?

18 maart 2019 2 min read No Comments

Aanstaande woensdag mogen we weer naar de stembus. Voor de waterschapsverkiezingen en de provinciale staten verkiezingen. Maar bij laatstgenoemde moet je eerst nog een ander besluit nemen. Ga je stemmen op provinciaal niveau? Of ga je stemmen op landelijk niveau?

Overruled

Het worden verkiezingen voor de provinciale staten genoemd maar ze worden overruled door de landelijke Eerste Kamer verkiezingen die daar achter hangen. De nieuwe leden van de provinciale staten kiezen namelijk op 27 mei de leden van de Eerste Kamer. Een stem op bijvoorbeeld de VVD in Drenthe zal dan ook logischerwijs resulteren in een stem op de VVD voor de Eerste Kamer. Mocht je dat wensen, is er verder geen probleem.

Keuze maken

Anders wordt het als je het totaal niet eens bij met de landelijke VVD, maar wel met de provinciale VVD. Of de landelijke VVD juist steunt, maar provinciaal gezien graag op een onafhankelijke provinciale partij wil stemmen. Dan moet je dus een keuze maken. Ga je stemmen op provinciaal niveau? Of op landelijk niveau?

Wetsvoorstellen toetsen

De provinciale verkiezingen zijn belangrijk voor de zittende regering en de huidige oppositie want een minderheid in de Eerste Kamer is niet wenselijk. Hoewel de Eerste Kamer vooral de technische kanten van door de Tweede Kamer aangenomen wetsvoorstellen moet toetsten, zijn politieke voorkeuren toch wel degelijk van invloed en kan via de achterdeuren invloed uitgeoefend worden op inhoud van een wetsvoorstel. Niet voor niets willen landelijke partijen dan ook in zoveel mogelijk provincies mee doen en worden de landelijke kopstukken ingezet om zoveel mogelijk zieltjes te winnen.

Denk geeft helemaal niks om Drenthe

Het gaat zelfs zo ver dat de firma Denk in Drenthe op de proppen komt met een kandidatenlijst van wel drie personen, waarvan de nummers één en twee uit Rotterdam komen. Het verkiezingsprogramma van Denk voor Drenthe is gelijk aan het verkiezingsprogramma voor Noord Brabant en Flevoland en dat zal dan ook wel voor alle andere provincies gelden. Provinciale issues komen helemaal niet in de verkiezingsprogramma’s voor. Kortom, Denk geeft dus helemaal om Drenthe, maar wil puur stemmen voor zich winnen voor de Eerste Kamer. Dat recht hebben ze, maar krom is het wel.

Postbusadresje

Misschien moeten wel op Denk gaan stemmen. Al is het maar om er voor te zorgen dat ze hier vier, vijf zetels halen. Dat mevrouw Ince en mevrouw Albitrouw daadwerkelijk naar Drenthe moeten verhuizen. Al zal dat waarschijnlijk naar een postbusadresje worden. Dat ze zich echt moeten verdiepen in Drenthe. Want hun kennis over Drenthe zal met “ergens in het noorden” en “boeren” wel ophouden…

Wat vind je belangrijker?

Het is dus zaak om nog eens heel goed na te denken over je stem. Want je stem voor de Provinciale Staten is indirect ook een stem voor de Eerste Kamer en dat kan de keuze een stuk lastiger maken. Met het invullen van een Kieswijzer alleen kom je er niet. Het begint allemaal met de vraag, wat vind je belangrijker? De Provinciale Staten? Of de Eerste Kamer?

No Comments

Leave a Reply

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

×