Flatten the Curve

13 maart 2020 3 min read No Comments

Flatten the Curve

13 maart 2020 3 min read No Comments

We gaan op slot. Nog niet helemaal, maar al wel een beetje. Bijeenkomsten van meer dan 100 personen zijn helemaal passé. Het bezoeken van kwetsbare medemensen ook. Daarnaast is iedereen opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken, maar ook te blijven. Liever geen sociale contacten. Geen feestjes, geen verjaardagen. En als je een beetje kucht of keelpijn hebt, blijf dan sowieso thuis! En dit alles t/m 31 maart.

Het was natuurlijk te verwachten dat wij, ook in Nederland, met vergaande maatregelen om het Corona-virus te soppen geconfronteerd zouden worden. Het sociale leven wordt zo goed als stil gelegd om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Flatten the curve, zoals ze dat zo mooi zeggen. Want dat wij, of een groot gedeelte van ons, Corana gaat krijgen is al wel zo’n beetje zeker. Het is alleen van belang dat wij het niet allemaal tegelijk krijgen, zodat de ziekenhuizen, maar ook andere cruciale instellingen niet in de problemen komen.

Lockdown

De maatregelen in Nederland staan in schril contrast met de maatregelen in China maar ook ca 1500 kilometer verderop in Italië. Daar is sprake van een complete lockdown. Ook in Nederland gaan steeds meer geluiden op om te kiezen voor rigoureuze maatregelen als bijvoorbeeld een lockdown. Maar ook het sluiten van de scholen en de horeca hoor je hier aan alle kanten. Het kabinet heeft er bewust voor gekozen om de scholen open te houden. Juist om te voorkomen dat mensen in de zorg, maar ook politieagenten en andere cruciale beroepsgroepen thuis moeten blijven om op de kinderen te passen, terwijl ze juist nu zo hard nodig zijn.

Update 16/03 – 07:30 uur: De Horeca en scholen gaan ook dicht!

Middelvinger

Een dikke middelvinger richting de leraren kwam op twitter voorbij. En in de talkshows mocht elke columnist, zanger, acteur en semi-deskundige zijn of haar zegje hier over doen. In Den Haag kwam de Tweede Kamer bijeen voor een debat. De ene politicus wist nog beter wat wij moeten doen dan de ander. En dat terwijl geen enkel Kamerlid dat zo hard riep te schreeuwen een medische of biologische achtergrond heeft.   

Pieter Heerma (CDA) – Politicologie
Lodewijk Asscher (PVDA) – Psychologie en rechten
Rob Jetten (D66) – Bestuurskunde
Jesse Klaver (GroenLinks) – Politicologie
Thierry Baudet (FvD) – Geschiedenis en rechten
Tunahan Kuzu (Denk) – Bestuurskunde
Eva van Esch (PvdD) – Journalistiek en Milieu- en Maatschappijwetenschappen
Geert Wilders (PVV) – Rechtsgeleerdheid
Maarten Hijink (SP) – Economie
Hayke Veldman (VVD) – Geschiedenis

Experts

Het Corona-virus is op z’n zachtst gezegd een dingetje. Het kabinet neemt steeds maatregelen op advies van experts, waaronder het RIVM. Dat is logisch. Daar moet je op vertrouwen. Een discussie van Kamerleden over die maatregelen snap ik dan ook niet. Want zij zijn niet de experts. Er zijn wel “andere” experts die het niet eens zijn met de huidige maatregelen. Maar waarom organiseer je dan geen debat met al die experts? Met medisch specialisten, met biologen, met overkoepelende schoolorganisaties, met de hulpdiensten en met de ziekenhuizen. Pragmatisch kijken naar een oplossing, of die nou leuk is of niet. Met de Kamerleden die de stap naar achteren doen, wel in hun functie controlerend blijven, maar er geen politiek spektakel van maken. Want daarvoor is het Corona-virus te ernstig.

No Comments

Leave a Reply

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

×