Een stap naar elkaar

27 juli 2020 3 min read No Comments

Een stap naar elkaar

27 juli 2020 3 min read No Comments

Feest in Norg! Niemand minder dan de zingende trucker Henk Wijngaard zong daar zijn liedjes op kleintje Truckstar Festival. Biertapje erbij, paar statafeltjes op anderhalf meter, een vrachtwagentje als podium en gaan. Kaartverkoop om het aantal bezoekers te kunnen maximaliseren en moedertje natuur deed met een lekker briesje en een paar zonnestralen ook een duit in het zakje. So far so good.

Klaagzang

Zodra Henk begon met zingen rinkelde de telefoon van de plaatselijk hermandad. Nou zou ook ik gaan klagen als ik in nuchtere toestand naar Henk Wijngaard moest luisteren, maar mijn klaagzang zal alleen mijn verkering ten gehore komen en verder niemand. Ik gun iedereen zijn feestje en iedereen ook zijn slechte muzieksmaak. Ook als dat enige overlast voor mij veroorzaakt. Het is immers geven en nemen. En kom zeg, het is zondagmiddag. Niet maandagnacht. En ook dan zou ik een extra deken over de kop trekken en zou er geen haar op mijn hoofd ook maar enigszins overwegen om de politie te bellen.

Collega

Toch zijn was er blijkbaar wat geluidsoverlast en moest de politie er aan te pas komen. Normaal gesproken een kwestie van even overleggen, het schuifje van de volume ietwat naar beneden en door. Ware het niet dat er nog een klacht was. De anderhalf meter regel werd niet gehandhaafd. En een collega horecaondernemer vond het, volgens de organiserende kroegbaas, terecht of niet, nodig dit aan de politie te melden. Resultaat: einde feestje. En daar vind ik wat van.

Corona Kliklijn

Regels zijn regels. Helder zat. Behoeft geen uitleg. Of je het er nou eens mee bent of niet, je hebt je eraan te houden en mee te dealen. Of de regels in Norg zijn overtreden weet ik niet en het is ook niet aan mij om daar over te oordelen. Maar wat mij wel tegen de borst stuit is de manier waarop wij vandaag de dag elkaar de maat nemen en elkaar achter elkaars rug erbij lappen. Hoe wij veroordelen in plaats van beoordelen. Dat zie je terug rondom de Corona-maatregelen, sterk gepromoot met de Corona Kliklijn door de overheid en burgemeesters, maar ook rondom de discussies met betrekking tot Black Lives Matters en de stikstof.

Stempel

Iedereen loopt vandaag de dag met een groot inktkussen rond om de ander een stempel op te plakken. Een stempel met racist, deuger, of klimaatgekkie of -ontkenner heb je zo op je voorhoofd. En met een stempel wordt je in het kamp goed of fout geplaatst. Wat goed of fout is? Je bent zelf goed. De ander is fout. Jij kan het niet fout hebben en de ander kan het niet goed hebben. Een grijs gebied, nuance, hoor- en wederhoor, polderen, het behoort allemaal tot het verleden.

Geschiedenisboek

Je hebt de vrijheid om bij elk wissewasje direct de politie te bellen. Je hebt de vrijheid om adverteerders te bellen en ze te vragen om een voetbalprogramma te boycotten. Je hebt de vrijheid om te demonstreren, het overal mee eens of oneens te zijn, mensen te voorzien van stempels. Je hebt zelfs de vrijheid om de ander de maat te nemen zonder daarvoor zelf heilig te zijn. Moet je wat mij betreft ook helemaal zelf weten, maar de manier waarop dit allemaal gebeurt doet mij denken aan een aantal hoofdstukken uit mijn geschiedenisboek van een nog niet zo heel lang geleden.

Een stap

Bij alles wat momenteel in Nederland gaande is wordt een stap vergeten. Een stap die het allemaal zoveel makkelijker voor ons gaat maken. Een stap waar we groot mee zijn geworden. Een stap naar elkaar. Om eerst met elkaar het gesprek aan te gaan. Om problemen uit te spreken en samen op te lossen. En mocht je er dan alsnog niet uitkomen, dan hebben wij hier in Nederland een fantastisch systeem die het probleem alsnog voor je oplost. Het rechtssysteem. Dan kun je alsnog de politie erbij halen en zal het recht veroordelen.

No Comments

Leave a Reply

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

×