Een ballonnetje doorprikken

24 september 2019 3 min read No Comments

Een ballonnetje doorprikken

24 september 2019 3 min read No Comments

Dat het gebruik van lachgas risico’s met zich meebrengt is inmiddels voor eenieder helder. Ook in de gemeente Noordenveld maken de instanties zich zorgen. Met de Rodermarkt Feestweek voor de deur stond lachgas dan ook op de agenda en riep gemeente riep de horeca op om niet mee te werken aan de verkoop van lachgas.

Waar vorig jaar nog volop ballonnen verkrijgbaar waren in diverse horecagelegenheden heeft de oproep van de gemeente en het constructieve overleg tussen alle betrokken partijen succes gehad en waren er dan ook geen ballon verkrijgbaar in de Roner horeca. Wél even daarbuiten. Daar was tijdens het weekend één verkooppunt actief, maar die sloot na het weekend de deuren.

Twitter

Ik poste op Twitter een fototje van de verkoop van deze ballon. En dat maakte nogal wat los bij de Roner bevolking. De foto werd overgenomen door DitisRoden en ik werd er tijdens de Rodermarkt vaak op aangesproken dat het goed was dat ik het aan de kaak stelde. Maar waar ik in de nacht van vrijdag op zaterdag zonder al te veel nadenken een tweetje de wereld in hielp, dacht ik een dag later daar wat meer over na…

Argumenten

De vele argumenten voor het verbod op lachgas zijn vooral het gevaar voor de gezondheid en de troep van lege ballonnen en lachgaspatronen die op straat blijven liggen. Twee zeer terechte argumenten. Maar dan borrelt bij mij de vraag op hoeveel recht van spreken je hebt als je zeven dagen lang overmatig bier consumeert en de lege plastic bekertjes klakkeloos op straat gooit? Een terechte vraag want met hoeveel mensen heb ik wel niet over mijn tweet gesproken terwijl ze met een ferme slok het laatste beetje bier opdronken, vervolgens het bekertje op de grond gooiden en een sigaret opstaken.

Lachgas

Het gebruik van lachgas is nieuw, gevaarlijk en niet geaccepteerd. Dat zorgt voor weerstand. Een lachgasverkoper zou na afloop van de Rodermarktparade ballonnetjes venten in een horecagelegenheid. Zonder dat de eigenaar het meekreeg werd het door de gasten de toegang ontzegt en werden zijn ballonnen kapot gemaakt. Ze waren niet van zijn komst gediend. De verkoper was natuurlijk ontstelt, want er was hem groot onrecht aangedaan, maar hij kwam al snel tot de conclusie dat hij in z’n eentje weinig kon beginnen tegen een heel café!

Alcohol

Het gebruik van alcohol ging in datzelfde café gewoon door. Alcohol óók gevaarlijk. Maar het is geaccepteerd. Er zijn leuke instagram accounts met leuke alcohol spreuken. We zingen de gehele dag atje voor de sfeer of ik moet zuipen en in de reclamefolder van de Appie staat wekelijks een krat bier voor een plofkipprijs. En hoewel je officieel pas alcohol mag drinken, is er menig ouder die zijn of haar dochter eerder laat proeven van deze dranken. En dat terwijl studie op studie hebben aangegeven dat dat schadelijk is voor de gezondheid van zoon of dochter.

Roomser dan de paus

Ik ben niet roomser dan de paus. Integendeel. De hoeveelheid biertjes die ik tijdens de Rodermarkt heb weggetikt zijn bij lange na niet op een hand te tellen. En de meeste legen glazen zijn zonder pardon op de grond gegooid. Tel daarbij een sigaretje, een hamburger en een oliebol bij op en je kunt niet anders dan concluderen dat ik mijn best heb gedaan om, let’s face it, weer een paar jaar eerder te sterven.

Regels

Principieel ben ik tegen ballonnen. Maar juist omdat ik vind dat een biertje moet kunnen, vind ik het lastig om het ook daadwerkelijk te veroordelen. Sterker nog, ik vind dat enigszins hypocriet. Toch zal het goed wezen dat er landelijke regels komen betreft het gebruik van lachgas. Dan is het voor iedereen helder. Of je nou voor of tegen bent.

Op straat

En het argument dat ballonnen veel rotzooi op straat zorgt kunnen de bier-drinkers ook wel in de prullenbak gooien. Of op straat…

No Comments

Leave a Reply

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

×