Eem moi zeg’n

26 april 2021 2 min read No Comments

Eem moi zeg’n

26 april 2021 2 min read No Comments

Het zonnetje schijnt. De lente doet zijn best om er door te komen, al heeft het daar nog wel enige moeite mee. De vooruitzichten doen dan ook meer denken aan de herfstvakantie, dan een meivakantie. Dus wat je aan zonnestralen kunt pakken moet je dan ook pakken. Met een lekker cappuccinotje op het terras is nog niet mogelijk, dus daar maar even aan de wandel door de stad. Door de Oosterparkwijk wel te verstaan.

De laatste keer dat ik door deze wijk liep kwam ik bij een wedstrijd van de plaatselijke FC vandaan, die hier een in Engels aandoend Oosterparkstadion zijn wedstrijden afwerkten. Het had wat. Zo’n stadion midden in de wijk. Maar niet meer van deze tijd. Commercieel gezien al helemaal niet, en daar draait het vandaag de dag toch wel om in de voetbalwereld. Daar waar vroeger het stadion stond, staan nu flatjes. De straat de Lange Zijde en het afbeeldingen van de voetbalhelden van weleer in de trappenhuizen doen nog herinneren aan de tijd Djurovski en Martin Drent de goals maakten en de ME charges uitvoerde in de Klaprooslaan.

Ik kwam niet vaak bij FC Groningen, maar af en toe zat ik op de Tony van Leeuwen tribune. Met een colatje en lauwe patat van Van Gelder. En na afloop steevast hetzelfde riedeltje door de speakers: “De hekken aan de parkzijde blijven gesloten”. Dit om te voorkomen dat de Z-side, de harde kern van de FC, op de vuist ging met de uitsupporters. Veel zin had het niet, want even omlopen was genoeg om tot een confrontatie te komen. En als het dan eens uit de hand liep was daar de ME om er een einde aan te maken.

Ik leerde toen dat wanneer de ME je maande weg te gaan, je dat ook zeker moest doen. Zodra ze in actie zouden komen was je te laat. De ME kan namelijk niet aan de buitenkant zien wie goede en wie kwade bedoelingen heeft. En de tijd om eens rustig met iedereen een babbeltje te maken en vragen naar de intenties is er ook niet. Een wijze les. Een les die menigeen heeft gemist als ik vandaag de dag de reacties hoor, zie en lees na weer een optreden van de ME.

De tijd van ME busjes in de Oosterparkwijk is inmiddels voorbij. Het is fijn lopen door de wijk waar gemoedelijkheid heerst. Studenten en stadjers wonen naast elkaar. De voordeuren staan open en de deuntjes van radio Continu galmen naar buiten. Kinderen spelen op straat, de mensen genieten van de zon en tegen een ieder die je tegen komt kun je gewoon eem moi zeg’n.

No Comments

Leave a Reply

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

×