De vrijheid om vrijheid te vieren!

5 mei 2020 3 min read No Comments

De vrijheid om vrijheid te vieren!

5 mei 2020 3 min read No Comments

Vandaag staan we stil bij 75 jaar vrijheid. Vrijheid die wij normaal gesproken op een bomvol festivalterrein vieren maar vandaag gedwongen thuis moeten vieren. De deur uit gaan mag nog net, maar naar het café gaan is er niet bij. Minimaal anderhalf meter afstand halen is verplicht. De kapper bezoeken verboden. En zelfs je eigen oma in het verzorgingshuis bezoeken mag niet. Doe je het toch, riskeer je een forse boete van vier bankjes. Van vrijheid is weinig sprake.

Vrijheid

Het Corona-virus zorgt ervoor dat onze vrijheid aardig beperkt wordt. Maar toch vieren we vandaag de vrijheid. Vrijheid die 75 jaar geleden verworven is na een bezetting van vijf jaar door buurland Duitsland. Vrijheid na een oorlog waarin miljoenen mensen het leven lieten. In de strijd. Of in vernietigingskampen. Het lijkt alweer eeuwen geleden. Een hoofdstuk uit een geschiedenisboek uit de derde klas waar je een keer een proefwerk over hebt gemaakt. Toch leven er vandaag nog mensen die letterlijk kunnen vertellen wat er toen voor verschrikkelijkheden afspeelden. Er leven nog veteranen die gevochten hebben voor onze vrijheid. En ook vandaag wordt er in de wereld nog gevochten voor vrijheid. En helaas ook voor het beperken daarvan.

Wat is vrijheid?

Maar wat is vrijheid eigenlijk? Onafhankelijkheid volgens de Dikke van Dale. En zijn wij eigenlijk wel helemaal vrij? Compleet onafhankelijk? Vandaag vieren we vrijheid in quarantaine. Dus zijn we dan wel vrij? En als wij volgend jaar weer massaal op een bevrijdingsfestival staan, zijn we dan wel vrij?

Wetten en regels

We worden geregeerd door wetten en regels. Er zijn ellendige lange lijsten waarop staat wat we allemaal niet mogen. Oftewel ellendige lange lijsten met beperkingen van onze vrijheid. Zelfs de ultieme vrijheid, helemaal terug gaan naar de basis, leven in en van de natuur mag niet. Sterker nog, een overnachting op een openbare parkeerplaats in je eigen camper, mag hier in Nederland niet. Weg vrijheid.

Relatief

Vrijheid is relatief. Ultieme vrijheid zullen wij in deze wereld niet meer kennen. Dat kan ook niet. In wereld met 7,5 miljard mensen is enige structuur en zijn enige regels nodig. Regels die mondiaal bepaald worden, continentaal, landelijk of regionaal. Er zit nogal wat verschil in. Wat in China vrijheid is, is bij ons schending van de mensenrechten. En hoewel wij in Nederland heel veel vrijheden hebben, valt er ook hier nog veel winst te behalen. Nog steeds heeft niet iedereen de vrijheid om de studie te volgen die degene wil volgen. Nog steeds heeft niet iedereen de vrijheid om te zijn wie degene wil zijn. Nog steeds zijn er mensen die zich gevangen voelen in hun eigen lichaam of leven. Ook voor die vrijheden moeten we voor blijven vechten!

Heerlijk gevoel

En ik? Ik heb de vrijheid om vandaag mijn vrijheid op kantoor te vieren. Ik heb de vrijheid om vakantie van een maand naar The USA te annuleren. Ik heb de vrijheid om elke morgen een rondje door de Onlanden te fietsen. Ik heb de vrijheid elke avond zelf te beslissen wat ik wil gaan eten. Ik heb grotendeels de vrijheid om te doen en te laten wat ik wil. Ondanks alle wette en regels, tijdelijk of niet, en het af en toe “wat moeten” voel ik mij vrij! Elke dag weer. En dat is een heerlijk gevoel. een gevoel dat ik iedereen gun.

Vier de vrijheid

Vier de vrijheid! Vier de vrijheid die wij 75 jaar geleden hebben gekregen en verder hebben uitgebouwd. Wordt dronken. Vier het stilletjes. Vier het uitbundig. Vier het op je eigen manier, dan vier je het altijd goed. Want je hebt de vrijheid om vrijheid te vieren!

No Comments

Leave a Reply

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

×