De Ja-maar kaart

8 maart 2021 3 min read No Comments

De Ja-maar kaart

8 maart 2021 3 min read No Comments

‘Wees niet die eigenwijze persoon die de randjes van de regels opzoekt‘. Mark Rutte zei het letterlijk op de persconferentie van dinsdag 13 oktober waar hij en Hugo de Jonge de lockdown aankondigden. M.a.w. als je niet noodzakelijk de deur uit moet, blijf dan vooral thuis.

De reden daarvoor is natuurlijk heel logisch. Als iedereen thuisblijft stopt de verspreiding van het Corona-virus. Als je daar een aantal eigenwijzen tussen hebt zitten wordt dat alweer een stuk lastiger. En eigenwijzen, die hebben we in overvloed in Nederland. Sterker nog, Nederland is daar groot mee geworden. Dus ja, Nederlanders gaan juist die randjes opzoeken. Ondernemers in het nauw zoeken juist mogelijkheden binnen de regels om het hoofd boven water te houden. En dat valt ze eigenlijk alleen maar te prijzen. Want dankzij die eigenwijze ondernemers konden Rutte, Hoekstra en Koolmees het afgelopen jaar met miljoenen aan steunpakketten strooien.

Persconferentie

Inmiddels zijn we vijf maanden verder en is het Corona-virus nog steeds onder ons. Vanavond staat de zoveelste editie van de persconferentie op het programma. De persconferenties waar Rutte ons gaat vertellen wat wel en niet mag. En waar De Jonge… uh… Geen idee waar De Jonge het altijd over heeft. Ik ben dan allang afgehaakt. De tekst van Rutte komt zo onder het kopieerapparaat vandaan, want het is elke persconferentie toch hetzelfde. En het nieuws dat hij te vertellen heeft is al vakkundig en met voorbedachtenrade uitgelekt, zodat Jan met de pet al aan de teleurstelling kan wennen. Uiteraard is de regel met de oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven vetgedrukt.

Avondklok

Die oproep komt niet alleen van Rutte. Ook de rest van politiek Nederland, op een enkeling na, roept op om je vooral aan de regels te houden en thuis te blijven. Sterker nog, er worden in rap tempo wetten door de kamers gejaagd die een van onze belangrijkste grondrechten tenietdoet; het recht op vertoeven in de open buitenlucht. De avondklok is met meerderheid van stemmen aangenomen. Je zou dan toch wel verwachten dat de heren en dames politici zelf het goede voorbeeld geven.

Een Grapperhausje, een Bijleveldje, een Hoekstratje, een De Jongetje, het kan ons allemaal overkomen. Het is ons vast allemaal overkomen. Wie zonder zonde is… Begrip voor.

Zieltjes winnen

Volgende week woensdag mogen we naar de stembus. En daarvoor moeten er zieltjes gewonnen worden. En dus vliegen de lijsttrekkers, runner-ups en andere semi-belangrijke kandidaat-Kamerleden van Tv-studio naar radiostudio om zich te profileren en de zwevende kiezer voor zich te winnen. De noodzaak om de deur uit te gaan is hierbij totaal niet aanwezig want dit kan natuurlijk prima via de telefoon of via een live videoverbinding. Maar nee, het moet live en fysiek in de studio, want verkiezingen.

De ‘Ja-maar’ kaart zal hier ongetwijfeld bij getrokken worden. Het is de kaart die je trekt wanneer je anderen de maat neemt, maar zelf lak hebt aan deze regels of principes. Bijvoorbeeld door groene energie te eisen, die niet uit de eigen achtertuin mag komen. Of het vliegverkeer willen beperken, maar zelf wel naar alle uithoeken van de wereld vliegen.

Alleen voorbehouden aan Groenlinksers of D66’ers

De ‘Ja-maar’ kaart, die eerst alleen voorbehouden was aan Groenlinksers of D66’ers wordt nu door de gehele politiek omarmt en volop ingezet. Terwijl, iedere Nederlander er ook wel 20 van de in de keukenla heeft liggen. Zo zal de horeca ondernemer met een aantal ‘Ja-maar’ kaarten zijn terras 200% veilig en geheel Corona-proof open kunnen gooien. Helaas is zijn ‘Ja-maar’ kaart niet geldig.

Waarom die van politici dan wel geldig is? Geen idee, maar daar zal ook wel weer een ‘Ja-maar’ kaart voor zijn….

No Comments

Leave a Reply

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

×