De Henk Halsema Hal

12 juni 2017 3 min read No Comments

De Henk Halsema Hal

12 juni 2017 3 min read No Comments

Vanaf de zijkant had ik perfecte view over alle aanwezigen. Her en der stonden ze er tussen. Er gingen vingers naar de ogen en zakdoeken kwamen uit de broekzakken. Natuurlijk ook bij de familie. Bij andere aanwezigen. Bij vrienden. De Henk Halsema Hal was net geopend. In de nieuwe mede door hunzelf gebouwde loods, die net de naam heeft gekregen van hun eind 2016 overleden penningmeester, aanjager van de loods maar bovenal vriend, stonden negen mannen in een blauw colbertje te midden van alle genodigden met het vocht in de ogen.

Saamhorigheid

De Rodermarktparade. Meer dan een parade met een paar praalwagens en wat publiek. Nee, de Rodermarktparade is niet meer weg te denken uit de samenleving van Roden maar ook Noordenveld. De saamhorigheid die bij het bouwen van een paradewagen komt kijken is groot. En hoewel er soms ook wel eens onenigheid is, verbind het bouwen van een wagen. Wat dat betreft zou een ieder in de wereld samen een paradewagen moet bouwen. Het is dé oplossing voor alle haat en onbegrip naar elkaar in deze moderne wereld.

Oplossing

Twee keer veertig duizend toeschouwers staan er op de zaterdag voor de vierde dinsdag van september langs de kanten van de route van de parade. Die toeschouwers willen natuurlijk wel een volwaardige parade zien. Niet acht wagentjes en klaar. Maar daar leek het wel naar toe te gaan wegens een gebrek aan bouwplaatsen. En dus moest er een oplossing komen. Die kwam er in de vorm van een nieuwe loods waar nu al vier bouwgroepen zijn begonnen aan de bouw van wat in september een prachtige praalwagen moet worden. Die loods moest echter nog wel even gebouwd worden en ook, niet geheel onbelangrijk, gefinancierd worden. En dat laatste moest ook nog eens gebeuren zonder dat het ten koste zou gaan van de kwaliteit van alle evenementen die wij organiseren.

Crowdundingsactie

Henk Halsema was een van de grote aanjagers van de nieuwe loods en het was ook zijn idee om met een crowdfundingsactie te beginnen. Hoewel het in het begin niet storm liep zijn er uiteindelijk toch bijna vijftig certificaten verkocht en daarmee was een groot deel van de nieuwe loods gefinancierd. Veel geld was er echter niet te besteden en dus moest de loods low-budget gebouwd worden. En dat gebeurde onder leiding van onze vakman binnen het bestuur Cor van der Steeg. Samen met de rest van het bestuur en vele vrijwilligers werd in een paar maand tijd een weiland met bomen omgetoverd tot een prachtige nieuwe en grote loods. En dat in de vrije avonduurtjes en op de zaterdagen.

Vrijwilligers

Het is fantastisch en ik denk haast ook uniek dat wij met de hulp van zovelen deze loods hebben kunnen bouwen. Het is ook iets om heel erg trots op te zijn. Zaterdagen achter elkaar zijn we met het bestuur in touw geweest. Van de fundering tot de afwerking waren we er bij betrokken. Vele vrijwilligers die zelfs op doordeweekse dagen hielpen met het wat specialistischer werk als het neerzetten van de spanten. Hulde! Belangstellenden die regelmatig langs kwamen om even te kijken, voor een praatje, een steuntje in de rug en zelfs ook een kratje pils brachten. Top! Bedrijven die ons goed gezind waren en ons, hielpen, materieel uitleenden, de koffie verzorgden of de lunch kwamen brengen. Geweldig! En natuurlijk de crowdfunders. Dankzij hun financiële steun was het ook heel moeilijk geworden. En het mooiste is, tien procent van de uitgeven certificaten zijn terug gegeven ten bate van de vereniging! Fantastisch!

Opening

Afgelopen vrijdag werd de nieuwe loods geopend. “De opening werd een receptie alsof er een nieuwe hoofdkantoor werd ingewijd” stond er te lezen in het Dagblad van het Noorden. Een opening die wij hebben kunnen organiseren met wederom de steun van enkele bedrijven die ons de drankjes en hapjes aanboden. Een opening voor hem of haar die op wat voor manier had bijgedragen aan de totstandkoming van deze loods. Het werd een mooie opening met mooie en emotionele woorden.

Zes maanden geleden stonden we nog met z’n allen met een borreltje in de hand om zijn bed en namen wij afscheid van Henk Halsema. Afgelopen vrijdag heeft zijn initiatief zijn naam gekregen en heet onze nieuwe loods de Henk Halsema Hal. En ja, daar hoort een lach en een traan bij…

No Comments

Leave a Reply

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

×