Compenseren

13 februari 2020 3 min read No Comments

Compenseren

13 februari 2020 3 min read No Comments

Je CO2 uitstoot van je vliegreisje naar waar dan ook heen compenseren. Het kan tegenwoordig. Voor een paar luttele euro’s extra koop je je vliegschaamte af en mag je zelfgenoegzaam plaatsnemen in het vliegtuig. Want dankzij jou is de wereld weer een stukje beter geworden. Toch? Dat valt tegen, kopte Trouw vandaag.

Geen hotter item vandaag de dag dan het klimaat. Voor en tegenstanders duikelen over elkaar heen met uitkomsten van nieuwe onderzoeken en wetenschappelijk onderbouwde cijfers, maar ook vage, niet controleerbare argumenten. Het is voor Jan met de korte achternaam dan ook niet meer te doen om een objectieve mening over dit onderwerp te vormen. Het klimaat is een geloof geworden. Je gelooft in de feiten en woorden van de een of je gelooft in de feiten en woorden van de ander. Al zal niemand dit erkennen want iedereen ziet zijn of haar “geloof” als de waarheid en niet als geloof. Dat is ook de reden waarom geloven altijd botsen. Ze menen het alleenrecht op de waarheid te hebben. Pak het geschiedenis boek er maar bij.

Projectkosten

Door de CO2, die wij hier met een vliegtuig uitstoten, elders in de wereld te compenseren reduceren we de CO2 uitstoot naar per saldo nul. En dat kun je dus heel simpel doen door een paar eurootjes extra voor je vliegticket te betalen. Althans, dat zegt men. Dagblad Trouw dook er wat dieper in en kwam tot de “verrassende” conclusie dat niet elke euro voor directe CO2 reductie zorgt. Veel van de euro’s gaan op aan projectkosten en er wordt niet gegarandeerd dat de projecten ook daadwerkelijk worden uitgevoerd of een lang leven beschoren zijn.

Vliegtax

Naast de vrijwillige bijdrage om, voor je eigen gemoedsrust, je vliegschaamte af te kopen pleitte D66 fractievoorzitter Rob Jetten eerder voor een vliegtax. Een extra belasting om het vliegen te compenseren. Rob Jetten is ongetwijfeld een hele aardige en intelligente jongen, maar heeft tijdens de 32 jaar dat hij bestaat waarschijnlijk alleen maar in zijn eigen bubbel geleefd. Hij is namelijk elke connectie met de realiteit en de gewone man kwijt. Niet alleen wordt vliegen op deze manier een hobby voor de Nederlanders die het kunnen betalen, ook geeft hij hiermee aan dat wanneer je maar genoeg betaalt, je mag vervuilen. Terwijl hij eigenlijk stappen moet verkondigen die vervuiling en CO2-uitstoot stoppen.  

Lulkoek

Het is een beetje alsof je tijdens je dieet, na een dag van crackers met slankie en komkommershakes een SAS-dag neemt. Want je moet immers ook een beetje van het leven genieten. Eens, maar je dieet schiet zo geen kl*t*n op. Of dat je drie medemensen mag omleggen omdat je die drie doden gecompenseerd hebt door drie kinderen op de wereld te zetten. Compenseren is lulkoek. Het is niks oplossen. Het is goed maken wat je verkeerd hebt gedaan.

Willen

Als je echt wat wilt doen aan de CO2 uitstoot, vlieg dan helemaal niet. Elk vliegtuig dat niet de lucht in gaat is pas winst voor het klimaat. Elk vliegveld dat wordt vervangen door bos is pas echt winst. Het punt is alleen; Dat willen we niet! Wij willen blijven vliegen en de wereld blijven zien. Als sardientjes in een te krappe vliegtuig naar een all-in resorts in Alanya of Tenerife vliegen. En misschien kan het ook wel niet. Want stelt u zich eens voor wat er gebeurt als wij het vliegen per direct afschaffen. Dat zou rigoureuze gevolgen hebben voor de economie en de samenleving.

En dus gaan we in plaats van oplossen maar compenseren…

No Comments

Leave a Reply

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

×