Als vanouds

2 juni 2020 2 min read No Comments

Als vanouds

2 juni 2020 2 min read No Comments

Het gevoel dat je als kind bekruipt wanneer pakjesavond nadert. Het gevoel dat je hebt de dag voor de belangrijkste dag van je leven (Althans… Dat denk ik… Ik kan niet uit ervaring oordelen…). Het gevoel dat je hebt als je je koffer inpakt voor die ene fantastische reis. Die gevoelens in een blender en je krijgt het gevoel dat menigeen in zijn of haar buik voelde toen bekend werd gemaakt dat de terrassen weer open gingen.

1 Juno

15 maart 2020. Het de inmiddels beruchte doordeweekse zondagavond waarop onze minister-president Mark Rutte en onze minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus aankondigden dat Nederland op slot ging. De horeca had nog een half uurtje en moest die avond, terwijl de schnitzels en de karbonade’s al in de pan lagen te braden, om 18:00 uur de deuren sluiten. Scholen gingen dicht, social distancing werd het nieuwe normaal, thuiswerken de regel en 1 juno werd trending. Na twee en een half maand aftellen was het gisteren dan eindelijk zover: 1 juno!

Eau de cologne

De wandeling naar het centrum had iets geks met een kriebel in de buik. Diezelfde kriebel die je hebt als je tijdens de Rodermarkt Feestweek naar het dorp loopt. Een gevoel van enthousiasme, spanning en opgetogenheid. Een walm van eau de cologne achterlatend, constant checkende of je je pinpas wel bij je hebt en via de Rabo-app nog even een paar extra eurotjes van je spaarrekening overboeken naar je lopende rekening. Niks kon aan het toeval overgelaten worden want het moest en zal 1 juno gebeuren. Het eerste biertje op het terras voelde als vanouds. Alsof Corona nooit in ons leven was geweest. Met het enige verschil dat iedereen verdeeld over meerdere loungebanken naast elkaar zat in plaats van gezamenlijk knus op een bank.

En na een wijntje of vijf, zes, is het wel lastiger om die anderhalf meter goed in te schatten…

Tussen de geparkeerde auto’s

Anderhalf meter uit elkaar zitten betekent of minder tafels en stoelen op het terras of het terras uitbreiden. De horeca-ondernemers op de Brink kregen en namen de ruimte om hun terrassen uit te breiden. Waar de een nog zijn best deed of die uitbreiding gezellig aan te kleden, met nette bloembakken en keurig hekje, zat je bij de ander naast een afvalcontainer de geparkeerde auto’s en omheind door zware dranghekken. Als je ruim twee maand dicht bent geweest, wil je er de eerste dag dat het mag natuurlijk ook niet direct te veel werk van hebben. Maar er waren gelukkig nog gasten die deze entourage niet kon deren. Zij waren allang blij dat het weer mocht.

Groepsimmuniteit

Grote glazen Chardonnay, dikke ijsco’s, bitterballen, pils, uitsmijters, halve liters weizenbier en af en toe een flesje corona vlogen naar buiten. Bij de een bleef het een glas, de ander kon er niet genoeg van krijgen. En na een wijntje of vijf, zes, is het wel lastiger om die anderhalf meter goed in te schatten… Nou ja, goed voor de groepsimmuniteit zullen we maar zeggen…

No Comments

Leave a Reply

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

×