Als het regent bij de een…

6 maart 2020 3 min read No Comments

Als het regent bij de een…

6 maart 2020 3 min read No Comments

In de gemeente Groningen zijn ze het met elkaar eens: De provincies Groningen en Drenthe moeten meebetalen aan de verbouwing van sportcentrum Kardinge. Want, zo is de redenatie, ook bezoekers van buiten de gemeentegrenzen maken gebruik van het sportcentrum en de ijsbaan schijnt zelfs door meer mensen van buiten de gemeente Groningen dan door de stadjers zelf gebruikt te worden.  

Een aantal weken geleden werd de raad van de Gemeente Noordenveld gevraagd om een garantstelling van twee ton om daarmee een derde seizoen van het Pauperparadijs in Veenhuizen mogelijk te maken. Noordenvelds geld. De gehele raad was het erover eens dat de enorme uitstraling van het Pauperparadijs en de nodige economische kansen bood voor ondernemers uit de regio een dergelijke garantstelling rechtvaardigde. Al kwam juist de liberale VVD nog met een kleine kanttekening. Zij vonden namelijk dat alleen Noordenveldse ondernemers van het Pauperparadijs mochten profiteren, want het was immers Noordenvelds geld.  

Gerda

Ik waande me weer even op het terras op Vlieland. Genietend van een Paulaner Hefe Weissbier aanschouwde ik het theaterstuk een tafeltje verderop. Gerda, uiteraard met klein rood (nep)leren rugtasje, vond dat Ineke de 20 eurocentjes extra moest betalen omdat zij een cappuccino had gedronken in plaats van een bakkie pleur. Aan de overkant van het tafeltje waren Joke en Annie aan het bakkeleien of de sinaasappelkwarttaart niet duurder was dan de appelkruimel.  

Waar ligt de grens?

In hoeverre moeten gemeenten en/of provincies elkaar nou gaan vragen om de euro’s? Moeten ze met elkaar in discussie gaan om het wisselgeld? En wat als de provincie Drenthe gaat meebetalen aan de verbouwing van Kardinge, mag Assen op zijn beurt weer een bijdrage vragen aan Groningen voor de TT? En waar ligt de grens? Voor behoud van het vliegveld in Eelde betalen we wel allemaal mee. In de Regio Groningen-Assen wordt ook de betrokken partijen geld gepompt met als doel het versterken van de regionale economie en de gebiedskwaliteit. Maar hoe zit het met de kosten en baten van voorzieningen en evenementen? Is het terecht dat de Noordenveldse VVD haast eist dat alleen Noordenveldse ondernemers profiteren van het Pauperparadijs? En betekent dat dan ook dan een hotel in Noordeveld TT-gangers moet weigeren? Want gemeente Assen.  

Als het bij de een regent, drupt het bij de ander

Ik ga nog altijd uit van het oude principe, wat je geeft krijg je terug en als het bij de een regent, drupt het bij de ander. Het is geen goede zaak als gemeenteraden alle uitgeven op de gemeentelijke weegschalen gaan leggen. Het zorgt voor onnodige discussies en oponthoud van projecten. Als ik in het café een rondje meer dan mijn vrienden, is dat niet eerlijk verdeeld. En nee, van die uitgeven centen kan ik niet iets anders kopen. Maar ik heb wel een mooie avond gehad, ik ga er niet aan kapot, en grote kans dat het de week erop andersom is.  

Kapot

En zo is het net met Kardinge en het Pauperparadijs. Ja, het kost de desbetreffende gemeente geld (Pauperparadijs kan, hoeft niet, want garantstelling). Nee, dat geld kunnen ze dan niet aan iets anders uitgeven. Maar ze hebben wel een mooie sportaccommodatie en/of evenement. Ze gaan er niet van kapot (Behalve als je de gemeente Hoogeveen heet). En grote kans dat je als gemeente een volgende keer profiteert van andere gemeenten.  

Gedachtegoed

Het is zowel een liberale als en sociale gedachtegoed. En dat zou de VVD in Noordenveld en Groningen en GroenLinks Groningen toch moeten aanspreken. Maar blijkbaar is het liberale gedachtegoed van de VVD en het socialistische gedachtegoed van GroenLinks op lokaal niveau toch een beetje anders dan landelijk…  

No Comments

Leave a Reply

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

×