3 Dagen Siem Reap

22 december 2015 4 min read No Comments

3 Dagen Siem Reap

22 december 2015 4 min read No Comments

Drie volle dagen verbleven we in een volgens reisleider Frits ‘luxe’ hotel, volgens ondergetekende een simpel drie sterren hotel, volgens TripAdvisor de nummer 192 van de 270 hotels in deze toeristische plaats Siem Reap in Cambodja, waar jaarlijks ruim een miljoen toeristen komen om de tempel Angkor wat en de vele tempels daar om heen te bezoeken. We hebben prima geslapen op de te harde bedden, het ontbijt met toast, gebakken eieren, chemische sinaasappelsap en uiteraard rijst was redelijk te noemen, lampen werkten niet waardoor we ’s avonds romantisch de dag door namen onder tl-verlichting, het sanitair was gedateerd, de hordeuren vallen bij het minste of geringste naar beneden en na een bezoek van de schoonmaaksters hadden we een kamer vol muggen. Komt de meegenomen klamboe toch nog van pas. Afijn, los van alle klaagzang hebben een paar leuke dagen in Siem Reap doorgebracht. De eerste twee dagen hebben we per Tuktuk de tempels van Angkor bezocht. Een vriendelijke en Engels sprekende chauffeur bracht ons heen waar we heen wilden, gaf ons tips en vertelde wat over de tempels.

Angkor

In de voormalige hoofdstad van het Khmer-rijk Angkor staan diverse hindoeïstische tempels met de Angkor Wat als belangrijkste. Deze tempel wordt gezien als het grootste religieuze bouwwerk ter wereld en staat samen met het hele gebied op de werelderfgoedlijst. De door oerwoud overwoekerde tempels zijn tegen het einde van de 19e eeuw herontdekt, al wist de lokale bevolking van her bestaan af, en sindsdien heeft het de interesse van de Europese bevolking en zijn er veel expeditie’s en onderzoeken naar gedaan. Dit heeft er voor gezorgd dat Angkor ontdaan is van de bossen en nu miljoenen toeristen trekt. Alleen de de tempel Angkor Thom heeft nog veel grote bomen die dwars door de tempel zijn gegroeid. Het laat meteen ook de kracht van de natuur zien die zich niet door een paar stenen laat tegenhouden.

One dollar

Het is indrukwekkend om te zien hoe deze gebouwen tussen pakweg 800 en 1400 na Christus zijn gebouwd. Grote massieve blokken zijn op elkaar gestapeld in een tijd dat men nog niet naar de Bo-Rent kon lopen om een hijskraantje te huren. En in die stenen zijn prachtige versieringen gehakt. Het is indrukwekkend en met geen pen te beschrijven. Net als de vele Chinezen met selfiesticks die hier rond lopen en de vele, waaronder veel kinderen, verkopers die de dikste rommel aan de toerist proberen te slijten.
“Cold drink sir? One dolllar”
“Want a book sir? One dollar”
“Five voor one dollar sir”
“Want a beetje van een dit sir? One dollar”
Want a beetje van een dat sir? One dollar”
En daar kun je wel “No, Thank you” op zeggen maar “No, Thank you” betekent hier zoiets van “Vraag het me alsjeblieft nog een keer of ik die meuk van je wil kopen”.

voedselvergiftiging

De derde nacht in Siem Reap was er een om nooit te vergeten en hetgeen waar ik vooraf al bang voor was gebeurde: Buikgriep als gevolg van zeer waarschijnlijk een voedselvergiftiging. Is ook niet zo verwonderlijk met de zeer slechte hygiëne hier. Al in het begin van de avond lag ik met maagkrampen op bed. Na een paar bezoeken aan het toilet was mijn maag eindelijk leeg en trokken de krampen weg, wat weer resulteerde in een toch nog goede nachtrust. De volgende morgen voelde ik redelijk tot goed en gingen we naar de Asia Markt voor simpele crackers en een beetje yoghurt. Dit ontbijt ging er samen met een kopje thee met limoen en de nodige vitaminepillen goed in en bleef er ook in. Gelukkig maar.

relax dag

Het was ons laatste volle dag in Seam Riep en na twee dagen stenen bekijken vonden Lisette en ik het wel welletjes en bombardeerden we deze dag tot onze relax dag. Heerlijk met de e-reader aan het zwembad met uitzicht op drie Nederlandse dames op leeftijd met het nodige overgewicht, te witte huid en te kleine badpakken of nog erger, een bloemetjes bikini! Als ik nog niet onpasselijk was, was dat wel gebeurt bij het aanschouwen van de dames. Echter zullen zij hetzelfde gedacht hebben. Gehoopt op een door de zon bruin gekleurde, gespierde jonge man moesten ze het doen met een lomperik die meer buik heeft dan goed  voor hem is.

Pizza!

Die middag gingen we nog naar een massage salon, waar de spiertjes weer eens lekker onder handen genomen werden. Zelfs zo erg dat ik nu (de volgende morgen, red.) blauwe plekken heb van de duim en vinger afdrukken. Vervolgens was het tijd om een hapje te gaan eten. Maar ja, met een maag die niet helemaal jovel is, wil je natuurlijk wel ergens eten waar het sowieso goed met de hygiëne gesteld is. TripAdvisor bracht weer uitkomst: Er zat een pizzeria in Siem Reap en de eigenaar was geen Cambodjaan. Bovendien had hij veel goede recensies en werden de pizza’s in een echt bakoven gebakken. Heet genoeg om in ieder geval alle bacteriën te doden! Niet veel mensen zullen een pizza bestellen als ze wat ziekig zijn en ik weet ook niet of het verstandig is, maar het was hier op dit moment de beste keuze.

We liepen terug richting ons hotel omringd door zeurende Tuktuk chauffeurs die stuk voor stuk hun diensten aanbieden. “Tuktuk sir?”. Onze jonge benen houden echter van lopen, al was toen wel alle energie uit mijn lichaam verdwenen.  Voor 20:00 uur lag ik dan ook al op bed en volgende nacht vol koorts en wakker worden van buikkrampen. Niet de meest lekkere avond voor een fietsafstand van 60 kilometer en een boottocht van een paar uur…

No Comments

Leave a Reply

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

×